Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ

Βασικά σημεία της ομιλίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Β1’ Βόρειας Αθήνας, και εισηγήτριας στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.


-Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και κομματικοποιεί τον ΕΦΚΑ. Δεσμευόμαστε να το καταργήσουμε!

-Φτιάχνετε έναν κομματικό στρατό στην καρδιά της δημόσιας διοίκησης με 256 κομματάρχες και γαλάζια golden boys με μισθό πρόκληση 8.000 ευρώ!

-Η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή για προμήθειες εκατομμυρίων κατά παρέκκλιση.

-Συγκροτείτε μία ΑΕ στην οποία εκχωρείτε την πλήρη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία.

Το σχέδιο νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΦΚΑ είναι το τρίτο μεγάλο πλήγμα μέσα σε 12 μήνες από το Υπουργείο Εργασίας, μίας αντεργατικής – αντιασφαλιστικής πολιτικής, με πρώτο τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και δεύτερο την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα. Τώρα δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εντάσσεται σε μία ενιαία στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Νεοφιλελευθερισμός με πελατειακό πρόσωπο, ιδιωτικοποίηση που πηγαίνει χέρι με χέρι με την κομματικοποίηση, εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του δημοσίου συμφέροντος.

Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη. Απαξιώνει με την προπαγάνδα η κυβέρνηση οτιδήποτε επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει. Ανοίγει μία κερκόπορτα που στο μέλλον θα δούμε αυτές οι διατάξεις να εφαρμόζονται ευρύτερα στον δημόσιο τομέα.

Η απαξίωση του ΕΦΚΑ και η στοχοποίηση των εργαζομένων έγινε συστηματικά από τον Υπουργό για δύο λόγους.Για να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που άφησε να τριπλασιαστούν οι εκκρεμείς συντάξεις, όταν επί δύο χρόνια και δέκα μήνες δεν έχει κάνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη, δεν ανανέωσε το πρόγραμμα των 683 νέων επιστημόνων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που συνέβαλαν στην απονομή των συντάξεων, και στη μη ολοκλήρωση του λογισμικού και του πληροφοριακού συστήματος του ΕΦΚΑ.

Για να καλλιεργήσει το πεδίο, ώστε να μπορεί ο κ.Χατζηδάκης να λέει σήμερα «τι σημασία έχει αν είναι δημόσιος υπάλληλος ή ιδιώτης, αρκεί να κάνετε τη δουλειά σας». Πέραν του ότι είναι λαϊκισμός, αποκαλύπτει και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις άλλες υπηρεσίες του δημοσίου στο μέλλον.

Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση και προπαγάνδα για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, σήμερα αυτές ξεπερνούν τις 340.000!

Το 2015  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 367.050 εκκρεμείς συντάξεις και το 2019 παρέδωσε 107.180, μείωση 71%. Αυτή είναι η πραγματικότητα, και καταθέτω τα στοιχεία στα πρακτικά.

Βέβαια, ο κ.Χατζηδάκης με αλχημείες παρουσιάζει τα στοιχεία. Έχει αφαιρέσει τα παραπληγικά επιδόματα, τις διεθνείς υποχρεώσεις και άλλες ανελαστικές υποχρεώσεις. Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι και στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται κάθε μήνα για τον αριθμό των συντάξεων που διεκπεραιώνονται, το ¼ αφορά διαγραφές αιτημάτων. Θα θέλαμε να το σχολιάσει ο Υπουργός.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι κατάφορα αντισυνταγματικό, αντιθεσμικό, αλλά και αναποτελεσματικό, καθώς δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του ΕΦΚΑ, την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού, αναβάθμισης και ψηφιοποίησης της λειτουργίας του για το καλό του δημοσίου συμφέροντος και του πολίτη.

Η πρόβλεψη της δυνατότητας πρόσληψης ιδιωτών μετακλητών σε θέσεις προϊσταμένων της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι κατάφορα αντισυνταγματική, και αναφερθήκαμε εκτενώς στην ένσταση αντισυνταγματικότητας. Η επιλογή τους θα γίνει από τριμελή επιτροπή που ορίζει και ελέγχει ο Υπουργός!

Αφορά 256 θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών σε όλη την Ελλάδα με μισθούς πρόκληση 8.000 ευρώ και 4.000 αντίστοιχα για τους κομματικούς εκλεκτούς, όταν σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του δημοσίου αμείβεται με 2.900 ευρώ μεικτά και ο Διευθυντής με 2.000 ευρώ. Είναι πρόκληση η πρόσληψη γαλάζιων golden boys και κομματαρχών με ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα για την πλήρωση των θέσεων, αφού με αυτά δεν μπορεί καν να προσληφθεί κάποιος στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.

Επειδή προσπαθείτε να ξαναστήσετε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και συνεχώς αναφέρεστε στους θεσμούς, εδώ φτιάχνετε έναν κομματικό στρατό, υψηλόμισθων μάλιστα, στην καρδιά της δημόσιας διοίκησης με 256 κομματάρχες και γαλάζια golden boys!

Δεν σας ενδιαφέρει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, και μάλιστα το τμήμα κοινωνικής πολιτικής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θέσπισε αξιοκρατικές κρίσεις προϊσταμένων, προέβλεψε αυξημένη μοριοδότηση για τους αποφοίτους της.

Προβλέπετε παρέκκλιση από τη νομοθεσία για τις προμήθειες χωρίς κανένα όριο, κάτι που επισημαίνει και σας ασκεί κριτική η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Ακολουθείτε την κυβερνητική πεπατημένη των 5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων. Η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή για προμήθειες εκατομμυρίων κατά παρέκκλιση.

Συγκροτείτε μία ΑΕ στην οποία εκχωρείτε την πλήρη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία. Δεν συμμετέχει καν εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ στο ΔΣ και έχουν αποκλειστεί οι κοινωνικοί φορείς.  Σοβαρές είναι οι ενστάσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων σχετικά με τη λειτουργία της ΑΕ, η οποία θα αξιοποιήσει/εκποιήσει την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ ύψους 1 δισ. Ευρώ. Κριτική και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Η περιουσία όμως  του ΕΦΚΑ, ανήκει στους ασφαλισμένους, στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Είναι η εγγύηση των συντάξεων και ο ιδρώτας των ασφαλισμένων. Ήδη δημοσιεύματα αναφέρουν τα επτά «φιλέτα» του ΕΦΚΑ που θα εκποιηθούν άμεσα. Δεν κρατιούνται τα συμφέροντα πριν καν περάσει ο νόμος.

Σε περίοδο πολλαπλής κρίσης, φτωχοποιείτε τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τους  μικρομεσαίους, ενώ ανταμείβετε πλουσιοπάροχα με 8.000 ευρώ τα «δικά σας παιδιά».

-Ζητούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

-Καταψηφίζουμε και καταθέτουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

-Σήμερα μόνη λύση είναι η πολιτική αλλαγή!

-Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε αυτόν τον νόμο, όπως και όλους τους αντεργατικούς και αντικοινωνικους νόμους της κυβέρνησης,  μετά τις εκλογές όταν θα έχουμε τη λαϊκή εντολή.

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ