Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022

Ανδρέας Πουλάς: «Το νομοσχέδιο για την Ε.ΚΑ.ΠΥ. δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα της δημόσιας υγείας»

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του σχεδίου νόμου: «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας», στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας» ανέφερε τα εξής:

«Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας πειραματίζεται φέρνοντας ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει να προσφερει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Την ώρα που η πανδημία θερίζει και βιώνουμε για μία ακόμα χρονιά συνθήκες ασφυξίας –και όχι απλής πίεσης- στα νοσοκομεία, την ώρα όχι μόνο τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και ολόκληρη η κοινωνία έχει αναδείξει την υγεία ως την πρώτη προτεραιότητα, όταν από όλες τις πλευρές σας έρχονται μηνύματα για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, όταν όλα συνηγορούν ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να θωρακίσουμε, γενναία και μόνιμα, τη δημόσια υγεία εκεί που πάσχει, εσείς ως κυβέρνηση για μία ακόμα φορά δείχνετε ότι περί άλλων τυρβάζετε.

Με 8000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως, με 400 εισαγωγές κάθε μέρα, με 4500 νοσηλευόμενους και 615 ασθενείς σε ΜΕΘ, το σκηνικό που βιώνει η χώρα απέχει πολύ από το αφήγημα που προσπαθείτε να δημιουργήσετε.

Αντίθετα, δείχνει απόγνωση και θλίψη, αλλά και παγερή κυβερνητική αδιαφορία για μία κοινωνία που αγωνιά και για ένα σύστημα υγείας που στενάζει.

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα συνθέτουν μία μελανή εικόνα και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας είναι αμείλικτοι.

Εντούτοις, τίποτα δεν δείχνει να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε την πανδημία.

Από τη μία επικαλείστε το δόγμα της ατομικής ευθύνης.

 Όποιος θέλει να εμβολιαστεί ας εμβολιαστεί, όποιος θέλει να νοσήσει ας νοσήσει με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εξέλιξη της υγείας του. 

Δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια να πειστούν οι συμπολίτες μας ακόμη και αυτοί που είναι διστακτικοί. Δεν έχουμε διαπιστώσει καμία προσπάθεια πειθούς.

Δεν έχουν βγει κλιμάκια γιατρών για να διασχίσουν από γωνιά σε γωνιά την Ελλάδα και να πλησιάσουν τον κόσμο στα χωριά, τους άστεγους, τους μετακινούμενους πληθυσμούς, τους καταυλισμούς.

Δεν έχει σχεδιαστεί καμία εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού και κατά κάθε δεισιδαιμονίας και παραπληροφόρησης.

Από την άλλη αποφασίζετε και διατάζετε αυστηρά μέτρα, χωρίς καμία κοινωνική ζύμωση και διαβούλευση, προκαλώντας την αντίδραση κυρίως της νεολαίας, των ανθρώπων της εστίασης και άλλων κοινωνικών ομάδων.

Με τις δικές σας αντιφατικές πολιτικές έχετε μπερδέψει τους πολίτες.

Η δε, πραγματικότητα στα νοσοκομεία γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη.

Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, οφείλω να επισημάνω τον ιδιαίτερα αυξημένο  αριθμό των θανάτων από Covid-19 εντός και εκτός ΜΕΘ – κατάσταση που πρέπει να σας απασχολήσει πολύ σοβαρά.

Μπορεί να μην είναι θέμα για πολιτική εκμετάλλευση, όμως είναι μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας καθώς ούτε σε πόλεμο δεν θα είχαμε τόσους νεκρούς κάθε μέρα. Η απάντηση σας σε αυτό είναι για μία ακόμα φορά ανεπαρκής: μειώσατε κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία  στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ας σημειωθεί ότι η υγεία των χρονίως πασχόντων επιδεινώθηκε κατά το διάστημα της πανδημίας, ενώ αυξήθηκε η νοσηρότητα λόγω αδυναμίας εκτέλεσης προληπτικών εξετάσεων.

Οι δε, γιατροί και οι νοσηλευτές προσπαθούν απεγνωσμένα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του συστήματος, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά και πέραν των βιολογικών τους ορίων.

Παρόλα αυτά δεν έχετε ακούσει τις φωνές τους και δεν έχετε λάβει κανένα μέτρο για να ικανοποιήσετε πλήρως τα δίκαια αιτήματά τους.

Εννοούμε την αναπροσαρμογή του μισθολογίου τους, την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τη θέσπιση του αφορολόγητου των εφημεριών και το ζήτημα της αστικής ευθύνης των γιατρών.

Προσπαθείτε να τους χρυσώσετε το χάπι με ένα επίδομα που μεγαλόστομα ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αλλά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του είπε ότι θα το πάρουν μόνο αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή. Ξεχάσατε τι έγινε με τα χρήματα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και πώς αυτά κατανεμήθηκαν επιλεκτικά με δική σας ευθύνη δημιουργώντας αντιδράσεις και διχασμούς εντός του υγειονομικού προσωπικού.

Εμείς ζητάμε το επίδομα αυτό να δοθεί αυτή τη φορά σε όλους τους υγειονομικούς χωρίς εξαιρέσεις και διαχωρισμούς.

Από την άλλη ακούμε νούμερα για προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ.

Δύο χρόνια τώρα ακούμε νούμερα αλλά καινούργιο και επαρκές προσωπικό στις επάλξεις δεν βλέπουμε.

Είναι η χειρότερη στιγμή για το ΕΣΥ το οποίο αποδυναμωμένο, υποστελεχωμένο και σε γιατρούς αλλά και σε νοσηλευτές.

Στήνετε κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.

Ο κανόνας όμως λέει ότι εκεί που υπάρχει καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας έχουμε καλύτερη περίθαλψη και λιγότερους θανάτους.

Σας διαφεύγει όμως αυτός ο κανόνας γιατί έαν τον πιστεύατε δεν θα αφήνατε το ΕΣΥ σε αυτή την κατάσταση πλήρως ανοχύρωτο και υποστελεχωμένο.

Ζητάμε επιτακτικά έστω και την ύστατη ώρα να προχωρήσετε σε προσλήψεις και αν αυτό δεν είναι αρκετό επιτέλους να εμπλέξετε τον ιδιωτικό τομέα τον οποίο επιλέγεται να αφήνετε εκτός μάχης.

Αρκετά έχει κερδοφορήσει χωρίς να έχει προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Και ενώ περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια να φέρετε στη Βουλή νομοσχέδιο για την ρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που είναι ένα κρίσιμο ανάχωμα στην πανδημία και ίσως το κλειδί για τη μείωση των θανάτων και των τραγικών καταστάσεων που βιώνουμε σήμερα, εσείς καταθέτετε το παρόν νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ!

Αυτές είναι οι προτεραιότητές σας και εκεί εξαντλείται ο μεταρρυθμιστικός σας οίστρος!

Επί του προκειμένου, φέρνετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο απόλυτα αναντίστοιχο με τις ανάγκες της δημόσιας υγείας και το οποίο δεν έχει να προσφέρει στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας που ζούμε τίποτα ιδιαίτερο.

Άλλωστε είχατε τη δυνατότητα από την αρχή της θητείας σας  να στηρίξετε την ΕΚΑΠΥ και με στελέχη και με υποδομές ώστε να εκπληρώσει το έργο της αναφορικά με την κεντρική προμήθεια υπηρεσιών και υλικών στον τομέα υγείας.

Όμως δεν το κάνατε, αποδυναμώνοντάς την ακόμα περισσότερο, ενώ η πανδημία απαιτούσε να πράξετε το απολύτως αντίθετο.

Στην κατάσταση αυτή, ας προσθέσουμε και τις εκτός των κείμενων διατάξεων κατά παρέκκλιση προμήθειες λόγω κορωνοϊού, που διαρκούν εδώ και δύο χρόνια, για να αντιληφθούμε πόσο επί τους ουσίας ενδιαφέρεστε για την δημιουργία ενός αποδοτικού και διαφανούς κεντρικού μηχανισμού διενέργειας προμηθειών στον χώρο της υγείας.

Και να σας πω ένα παράδειγμα.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια δεν θα μπορούσατε να είχατε κάνει έναν κεντρικό διαγωνισμό για την προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για όλα τα νοσοκομεία της χώρας;

Όλο αυτό το προσωπικό που υπηρετεί στην ΕΚΑΠΥ αυτή τη στιγμή δεν μπορούσε να φέρει εις πέρας έναν κεντρικό διαγωνισμό;

Τι ακριβώς τους εμπόδιζε να το κάνουν αυτό;

Μπορείτε να μας εξηγήσετε;

Ο πυρήνας του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου είναι η μετατροπή της ΕΚΑΠΥ από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Σε τι αυτό θα εξυπηρετήσει όμως το δημόσιο συμφέρον και ειδικά την αποτελεσματικότερη επίτευξη του σκοπού της;

Πως εξασφαλίζεται η ταχύτητα, η αποτελεσματικότητα και η καλύτερη οργάνωση της;

Το ερώτημα είναι τι ακριβώς θα κάνουν καλύτερα και επί της ουσίας όσοι έρθουν τώρα σε σχέση με αυτούς που υπηρετούσαν μέχρι σήμερα;

Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ σε προμήθειες θα πρέπει να διασφαλιστεί η προμήθεια ποιοτικών υλικών στην καλύτερη δυνατή τιμή.

Το διασφαλίζετε αυτό με την αλλαγή που φέρνετε;

Η απάντηση είναι όχι.

Με τη νέα νομική μορφή της ΕΚΑΠΥ αποκτάτε με μία κίνηση τον πλήρη διοικητικό και στελεχιακό της έλεγχο.

Θα βάζετε τη διοίκηση που εσείς επιλέγετε, χωρίς κανένα εχέγγυο διαφάνειας και αξιοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θα προσλαμβάνετε στελέχη και υπαλλήλους επίσης της δικής σας αρεσκείας.

Ο Υπουργός θα διορίζει κατά το δοκούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, χωρίς ειδικά και συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς και ως προς αυτά επικρατεί θολούρα και αοριστία. Όποιος είναι δικός σας και μάλιστα χωρίς καμία διαφάνεια θα επιλέγεται να στελεχώσει έναν τόσο κρίσιμο οργανισμό όπως η ΕΚΑΠΥ.

Με τον τρόπο αυτό, μας γυρίζετε δεκαετίες πίσω, πριν τον λεγόμενο «νόμο Πεπονή» και μας θυμίζετε το αλίστου μνήμης Προεδρικό Διαταγμα Παυλόπουλου, όταν επί Κώστα Καραμανλή επιδιώκατε να προσλάβετε κάθε φίλο και αρεστό.

Με άλλα λόγια πάτε τη χώρα ολοταχώς στο παρελθόν του βολέματος, των ρουσφετιών και των δικών σας παιδιών ζητήματα που θεωρούσαμε ότι είχαν αντιμετωπιστεί με νόμους του ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια. Το 2009-2011 έγινε ουσιαστική προσπάθεια αναμόρφωσης του συστήματος Προμηθειών με διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών προσπάθειες που δυστυχώς έμειναν κενό γράμμα από τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν.

Και όχι μόνο αυτό: η σημερινή επιλογή σας εκμαυλίζει και τις επόμενες κυβερνήσεις καθώς βρήκατε το τέχνασμα για να παρακάμπτετε μια ακόμα δικλείδα διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Και για όσους δεν θυμούνται ή δεν θέλουν να θυμούνται τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, θα σας φρεσκάρω τη μνήμη.

Όσα σήμερα ευαγγελίζεστε με το παρόν σχέδιο νόμου, τα ίδια περίπου είχατε θεσπίσει το 2007 με το νομοσχέδιο που ίδρυσε την Ενιαία Επιτροπή Προμηθειών Υγείας. Να σας θυμίσω επίσης, ότι η συγκεκριμένη περίοδος διακυβέρνησής σας έληξε με χρέος 6,9 δις μόνο για τις δαπάνες υγείας, ενώ η τραγική οικονομική σας διαχείριση οδήγησε στα μνημόνια και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συν τοις άλλοις θεσπίζετε ένα πολύπλοκο μηχανισμό για τη διενέργεια των συμβάσεων με την θέσπιση τεσσάρων ειδών μητρώων, όπως θα εκθέσουμε και στην κατ’ άρθρον συζήτηση.

Αντί να διατηρήσετε απλές τις διαγωνιστικές διαδικασίες, θεσπίζετε ένα παράλληλο σύστημα από μητρώα και επιτροπές (όπως το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων, η τριμελής επιτροπή παρατηρητηρίου και οι επιτροπές ανά είδος προμήθειας) που ως συνέπεια μπορούν να εχουν μόνο μία δύστοκη και αναποτελεσματική γραφειοκρατία, που δεν εγγυάται επουδενί τον αποτελεσματικό προγραμματισμό των προμηθειών του μεγάλου αριθμού των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ΕΚΑΠΥ.

Οι μεγαλόστομες εξαγγελίες σας περί διενέργειας διαγωνισμών με αντικειμενικά κριτήρια και σε συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με το σχήμα που εισάγετε.

Αντίθετα, δημιουργούν αμφιβολίες, καθώς διατηρείτε επί δύο χρόνια κατά παρέκκλιση διατάξεις των κείμενων διατάξεων προμήθειες με πρόσχημα την πανδημία.

Στις εκκλήσεις μας για το πόσο μας έχει κοστίσει η πανδημία μέχρι σήμερα και ιδίως οι κατά παρέκκλιση προμήθειες, δεν έχετε δώσει κανένα στοιχείο.

Ενώ τα νοσοκομεία επί 2 χρόνια προμηθεύονται μόνα τους υλικά χωρίς διαγωνισμούς με απευθείας αναθέσεις – τακτική που έχετε καταστήσει κανόνα.

Κύριε Υπουργέ,

Το παρόν σχέδιο νόμου δεν απαντάει στα προβλήματα της δημόσιας υγείας.

Είναι απολύτως  ανεπίκαιρο, την ώρα που είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους κάθε μέρα εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, απέχει πολύ από το να συνιστά μεταρρύθμιση μία απλή αλλαγή στη νομική μορφή της ΕΚΑΠΥ η οποία είναι εντελώς αμφίβολο εάν τελικά θα λειτουργήσει.

Με άλλα λόγια η κυβέρνησή σας δείχνει για μία ακόμα φορά ολίγιστη μπροστά στις περιστάσεις, απροετοίμαστη ή ακόμα και αδιάφορη σε όσα συμβαίνουν. Βρίσκεστε εκτός της κοινωνίας και μακρυά από τις ανάγκες της, με μόνη πυξίδα την επικοινωνία όπου διαπρέπετε.

Από εσάς ζητάμε αλλά δεν βλέπουμε πραγματικά και ουσιαστικά βήματα στον τομέα της υγείας, τα οποία σας έχουμε επισημάνει με υπευθυνότητα επανειλημμένως.

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, ούτε πολυτέλειες για μεγάλα λόγια χωρίς αντίκρυσμα.

Επιτέλους θέλουμε έργα!

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ