Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Νέοι αγρότες με επιδότηση έως 40.000 ευρώ – Τα ποσά ανά περιφέρεια

Από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου έως την 1 το μεσημέρι της Τρίτης 14ης Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία να υποβάλλουν αίτηση όσοι κάτω των 41 ετών ενδιαφέρονται να λάβουν επιδοτήσεις έως 40.000 ευρώ για να γίνουν νέοι αγρότες. Η υποβολή της αίτησης και όλων των δικαιολογητικών γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του πληροφοριακού συστήματος κρατικών ενισχύσεων, και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος νέων αγροτών ανέρχεται σε 420 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον είναι ήδη πολύ μεγάλο, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 30.000 νέοι σ’ όλη τη χώρα πληρούν τα κριτήρια και θα υποβάλλουν αίτηση. Ο προϋπολογισμός ανά περιφέρεια, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, είναι:

 • Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 37,3 εκατ. ευρώ,
 • Κεντρικής Μακεδονίας 62,2 εκατ. ευρώ,
 • Δυτικής Μακεδονίας 30,5 εκατ. ευρώ,
 • Θεσσαλίας 44,5 εκατ. ευρώ
 • Στερεάς Ελλάδος 37,9 εκατ. ευρώ,
 • Ηπείρου 33,2 εκατ. ευρώ
 • Ιονίων Νήσων 11,7 εκατ. ευρώ,
 • Δυτικής Ελλάδος 44,1 εκατ. ευρώ,
 • Πελοποννήσου 39,5 εκατ. ευρώ ,
 • Αττικής 10,8 εκατ. ευρώ,
 • Νοτίου Αιγαίου 12 εκατ. ευρώ,
 • Βορείου Αιγαίου 19 εκατ. ευρώ,
 • Κρήτης 37,3 εκατ. ευρώ.

Διπλάσια η επιδότηση – το 70% μόλις εγκριθεί η αίτηση

Το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αποδίδεται στο γεγονός ότι

-αφ’ ενός η επιδότηση είναι διπλάσια από την προηγούμενη προκήρυξη με το πριμ να ξεκινά από τις 35 χιλ. ευρώ έως τις 40 χιλ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους μειονεκτικών περιοχών,

-αφ’ ετέρου όσοι ενταχθούν, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να ενταχθούν και στο επενδυτικό πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης που θα προκηρυχθεί το 2022 με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αυξηθούν στα 350 εκατ. ευρώ με την ιδιωτική συμμετοχή.

Ελκυστικό είναι το γεγονός ότι με την έγκριση της αίτησης – σε 5-6 μήνες μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, όπως εκτιμούν στο Υπουργείο – ο νέος αγρότης εισπράττει το 70% της επιδότησης, δηλαδή από 24,5 έως 28 χιλιάδες ευρώ.

Αυστηρότερες οι προϋποθέσεις – Αιτήσεις μόνο με παραγωγική δυναμικότητα 12.000 ευρώ

Από την άλλη πλευρά βεβαίως καθίστανται πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις καθώς βούληση του Υπουργείου είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνο όσοι ασχολούνται ήδη ή ενδιαφέρονται να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα.

Γι’ αυτό, άλλωστε, προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η γεωργική εκμετάλλευση να έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας

-12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια,

-10.000 για τα νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας,

-8.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων,

-8.000€) για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αξιοποιούν τουλάχιστον 109 κυψέλες.

Επιχειρηματικό σχέδιο με αύξηση απόδοσης τουλάχιστον 20%

Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλλουν πολυετές Επιχειρηματικό Σχέδιο, το οποίο πρέπει να περιγράφει με ρεαλιστικότητα τις ενέργειες για την ανάπτυξη της γεωργικής εκμετάλλευσης σε σχέση με την αρχική κατάσταση μέσω διατύπωσης σχετικών δεσμευτικών ποσοτικών στόχων για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης.

Στο σχέδιο θα τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι και θα αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις όπως

-την αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης ή του ζωικού κεφαλαίου (για παράδειγμα απόκτηση γης ή αγορά ζωικού κεφαλαίου),

-την αναδιάρθρωση της εκμετάλλευσης.

-την υλοποίηση επενδύσεων (για παράδειγμα αγορά εξοπλισμού, δημιουργία νέων ή επέκταση εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένης του ψηφιακού εκσυγχρονισμού) και επενδύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας ή νερού

-και την υλοποίηση λοιπών παρεμβάσεων οικονομικού, τεχνολογικού ή οργανωτικού εκσυγχρονισμού για την προώθηση της ανταγωνιστικής, πράσινης ή ψηφιακής γεωργίας (για παράδειγμα συμμετοχή σε κατάρτιση, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενέργειες πιστοποίησης, συμμετοχή σε συλλογικές ενέργειες προώθησης ή συλλογικές επενδύσεις).

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα, οφείλουν εντός 9 μηνών να αρχίσουν να υλοποιούν το σχέδιο με την δέσμευση εντός 4 ετών να έχουν αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσής τους τουλάχιστον κατά 20%. Δηλαδή,

-εάν η αρχική παραγωγική δυναμικότητα (εισόδου) είναι 13.333 ευρώ, η τελική (εξόδου) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16.000 ευρώ,

-εάν είναι 11.666 ευρώ τουλάχιστον 14.000 ευρώ

-και εάν είναι 8.917 ευρώ τουλάχιστον 10.700 ευρώ.

Οι νέοι αγρότες που θα ενταχθούν, θα πρέπει να ασκούν την αγροτική δραστηριότητα για τουλάχιστον 8 χρόνια μετά την ένταξή τους, στην αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο της επιδότησης.

ΠΗΓΗ: www.powergame.gr

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ