Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, 2021

ΚΚΕ: Για τα προβλήματα με τις παροχές των εργαζομένων που βρίσκονταν σε μονομερή αναστολή το 2020

Όπως γνωρίζετε την τουριστική περίοδο 2020 πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου του τουρισμού επέλεξαν να μη λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, είτε να τις λειτουργήσουν για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, αφού δεν τους ικανοποιούσαν αρκετά τα ποσοστά κερδοφορίας μέσα στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί λόγω πανδημίας.

Κάτω από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των σωματείων τους σε ολόκληρη τη χώρα, μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς εισόδημα, εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση, η κυβέρνηση πήρε ορισμένα μέτρα τα οποία βέβαια ήταν πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες.

Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν η ένταξη των εποχικών εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στο καθεστώς της μονομερούς αναστολής, δηλαδή επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ και ασφάλιση από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2020.

Ωστόσο, στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2021 η κυβέρνηση δεν είχε ακόμα καταβάλει τις εισφορές των εργαζομένων που βρίσκονταν στο καθεστώς της μονομερούς αναστολής στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι. Με την αποφασιστική κινητοποίηση των σωματείων του κλάδου του τουρισμού στις 19/2/21, εξασφαλίστηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όμως να λυθεί το ζήτημα συνολικά.

Ακόμη και σήμερα, τα ένσημα των εργαζομένων που βρίσκονταν σε μονομερή αναστολή δεν εμφανίζονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη δικαιούνται καμία παροχή σε χρήμα όπως το επίδομα μητρότητας ή το επίδομα ασθενείας. Έτσι οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο να μην πληρώνονται κατά τη διάρκεια της αναρρωτικής τους άδειας ούτε από τον ΕΦΚΑ, αλλά ούτε από τον εργοδότη τους. Μέχρι πρόσφατα οι αιτήσεις τους για τέτοιες παροχές απορρίπτονταν βάσει σχετικής εγκυκλίου, ενώ τώρα με βάση νεότερη οδηγία που έχει δοθεί οι αιτήσεις αυτές παραμένουν σε εκκρεμότητα, άγνωστο ως πότε.

Ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας του ότι δεν έχει προχωρήσει η μηχανογράφηση στο τέως ΤΑΞΥ (ταμείο ξενοδοχοϋπαλλήλων) με αποτέλεσμα όλες οι διαδικασίες να γίνονται χειρόγραφα από τους ελάχιστους υπαλλήλους που έχουν απομείνει σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς όπου οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι χιλιάδες και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν τον κύριο όγκο των εργαζομένων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τα ένσημα όσων βρίσκονταν σε μονομερή αναστολή το 2020, ώστε να καταβάλλονται παροχές σε χρήμα και να καταβληθούν αναδρομικά σε όσους απορρίφθηκαν γι αυτό το λόγο.
  • Να προχωρήσει άμεσα η μηχανογράφηση του τέως ΤΑΞΥ ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι χωρίς ταλαιπωρία.
  • Να στελεχωθεί ο ΕΦΚΑ με το απαραίτητο προσωπικό.

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Κατσώτης Χρήστος

Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ