Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, 2021

Βαρουφάκης: Αφήστε τον αυταρχισμό σας και αγκαλιάστε μια προοδευτική – ανθρώπινη στρατηγική απέναντι στους ανεμβολίαστους

Για το νομοσχέδιο για τα ΑμεΑ

Όταν διάβασα ότι θα φέρετε ένα νομοσχέδιο για βοηθούς για ΑμεΑ ενώ χάρηκα απόρησα πως θα το κάνετε μέσα από ένα γενικό ευχολόγιο, τελικά μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου ουσιαστικά προσβάλετε τους ανθρώπους αυτούς.

Εμβολιασμός

Έχουμε μία Κυβέρνηση που με προσευχές αντιμετωπίζει την πανδημία.

Το ποσοστό του εμβολιασμού έχει καθηλωθεί και ενώ ο εμβολιασμός είναι ένα ιατρικό θαύμα – με πιο ασφαλή και πιο αποτελεσματικά απ’ ότι μπορούσαμε να φανταστούμε – η Κυβέρνηση έκανε το εύκολο λάθος να πέσει στη σαγήνη της καρικατούρας.

Είχαμε, ως Πολιτεία, ένα δίλημμα: την υπομονετική δουλειά για να πειστούν οι διστακτικοί; Ή να προτιμήσουμε να διαφημίζουμε πόσο ορθολογιστές είμαστε εμείς και πόσο “ηλίθιοι” οι ανεμβολίαστοι;

Ακόμα μεγαλύτερο όμως πρόβλημα από τους αντι-εμβολιαστές, είναι οι αντι-αντι-εμβολιαστές, γιατί η διχόνοια δεν είναι μόνο αποπνικτική αλλά και ανασταλτική απέναντι στο σημαντικό πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει καθηλωθεί.

Δεν είναι κάθε διστακτικός πολίτης συνωμοσιολόγος που πιστεύει στη σχεδιασμένη γενοκτονία μας. Λιγότεροι από το 50% των ανεμβολίαστων δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν ποτέ.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: τι πρέπει να κάνουμε για να τους πείσουμε;

Η Στρατηγική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

Εδώ έχουμε από την μία την στρατηγική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που δεν είναι τίποτα άλλο από το να κάνουμε τη ζωή δύσκολη και ακριβότερη στους ανεμβολίαστους.

Ένας συνδυασμός αυταρχισμού (δεν μπαίνεις), με αγοραίο αποκλεισμό και με χρεώσεις για ράπιντ τεστ που τσιμεντώνουν τον αντιεμβολιασμό.

Με αυτή την στρατηγική, μόνο ένα μικρό ποσοστό των «κάτσε να δούμε – γιατί τώρα και όχι αύριο» πείστηκαν.

Αντίλογος: μια Προοδευτική-Ανθρώπινη Στρατηγική

Στον αντίποδα, θα μπορούσε να υπάρξει μια Έξυπνη Καμπάνια Πειθούς και Συναδέλφωσης. Αντί να λέμε ότι το 10% των νοσοκομειακών δεν έχουν εμβολιαστεί – άρα είναι καθάρματα όπως λέει η Κυβέρνηση, μπορούμε να λέμε ότι το 90% των νοσοκομειακών έχουν εμβολιαστεί, ελάτε και οι υπόλοιποι. Αντίστοιχα, αντί να αναδεικνύεται το 40% των ηλικιών 18-30 που δεν έχουν εμβολιαστεί – και η Κυβέρνηση να τους λέει “είστε γελοίοι”, θα μπορούσαμε να μιλάμε για το 60% των ηλικιών αυτών που έχουν εμβολιαστεί, ώστε όλοι μαζί να το ανεβάσουμε κι άλλο.

Πού είναι οι επικοινωνιολόγοι σας όμως τώρα κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης τώρα που τους χρειαζόμαστε;

Υπάρχουν λοιπόν δύο επιλογές:

Η δαιμονοποίηση, με έμφαση στους λίγους συνωμοσιολόγους, στον ανορθολογισμό κάποιων (που προτιμούν να παίρνουν τοξικά παρασιτοκτόνα, που δεν δουλεύουν, από ακίνδυνα εμβόλια που δουλεύουν).

Είναι λάθος, όπως λάθος είναι και η εγκληματική στάση της κ. Κεραμέως στα ΑΕΙ που αρνείται τα δωρεάν τεστ για να επιβάλει υποτίθεται στους φοιτητές να εμβολιαστούν.

Αυτό είναι και ανόητο – καθώς η υποδομή των μαζικών τεστ είναι εθνικής σημασίας- και αναποτελεσματικό. Μια τακτική ανόητης ανευθυνότητας και αναποτελεσματικότητας.

Από την άλλη υπάρχει η δεύτερη επιλογή, να σκύψουμε με αγάπη και σεβασμό πάνω στην εργάτρια που φοβάται να χάσει έστω κι ένα μεροκάματο για να πάει να εμβολιαστεί και να χάσει μια δυο μέρες που ενδεχομένως να μην αισθάνεται καλά.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 σας προτείναμε:

  •  Προ-εμβολιαστικούς ελέγχους σε πολίτες που δεν έχουν καν πρόσβαση σε επιστήμονες, μέσω του ΕΣΥ.
  • Κέντρα για δωρεάν τεστ και εμβολιασμό

Αλλά μπορούμε να δούμε ακόμα και έξυπνες μελέτες όπως αυτή των Katy Milkman και Angela Duckworth – π.χ. με SMS: «Έχουμε κρατήσει τη δόση σας, που σας περιμένει».

Συνδυασμός του αυταρχισμού και των αγοραίων μεθόδων

Εσείς όμως έχετε χάσει το ζητούμενο, την προστασία των πολιτών και έχετε αφεθεί σε έναν συνδυασμό αυταρχισμού και αγοραίων μεθόδων αύξησης του κόστους για τους ανεμβολίαστους.

Έστω ότι τους βάζατε να πληρώνουν ακόμα και €100 το μήνα φόρο για πηγαίνει υπέρ του ΕΣΥ. Ναι, κάποιοι θα εμβολιάζονταν. Όμως αμέσως θα τσιμεντώσετε εκείνους που αρνούνται το εμβόλιο, επειδή αρνούνται το δικαίωμα ενός αυταρχικού και ανάλγητου καθεστώτος να διαφεντεύει τη ζωή τους.

Και όλα αυτά γίνονται σε μια Χρεοδουλοπαροικία κιόλας, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ακόμα και να τους επιβάλετε με αυτό τον τρόπο τον εμβολιασμό, η πικρία μέσα τους – σε κατάσταση αύξουσας φτώχειας – μόνο τον φασισμό θα ωφελήσει.

Για τα όσα συμβαίνουν στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Είδατε τι γίνεται στη Σταυρούπολη. Βλέπουμε την επανάληψη της τακτικής κυβέρνησης Σαμαρά το γλείφειν της ακροδεξιάς μέσω των ίσων αποστάσεων για τα “δύο άκρα”. Δεν είναι το ίδιο όμως μια προκήρυξη αντιεξουσιαστών με τα ρόπαλα των ακροδεξιών.

Παίζετε με την φωτιά που θέλαμε με ελπίσουμε ότι σβήστηκε με την απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Και όσο φουντώνει η φτώχεια, φουντώνει πάλι και η ακροδεξιά. Με τις μνημονιακές δεσμεύσεις όμως, θα φουντώνει κι άλλο η φτώχεια κι ο φαύλος κύκλος δυστυχώς, καλά θα κρατεί.

Ακρίβεια

Μέσα σε όλα αυτά και η ακρίβεια προστίθεται στα κόκκινα δάνεια και στις οικτρές θέσεις εργασίας και με τους ακόμα οικτρότερους μισθούς.

Τι θα μπορούσε να γίνει με την ακρίβεια; με την ΔΕΗ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το λεγόμενο “Χρηματιστήριο Ενέργειας”, όπου δεν υπάρχουν εκεί μέσα παραγωγικές ενεργειακές εταιρείες, αλλά χρηματιστηριακές εταιρείες.

Με έναν ανταγωνισμό που δεν μπορεί, εξ ορισμού και εκ κατασκευής, να λειτουργήσει, να μειώσει δηλαδή τα κόστη. Αντιθέτως την περίοδο των παχιών αγελάδων οι εταιρείες αυτές αποσπούν προσόδους από την κοινωνία και τις μεταφέρουν σε αυτές. Ενώ την περίοδο των ισχνών αγελάδων, αποσπούν προσόδους από την κοινωνία, είτε μέσω της διάσωσης, είτε μέσω πτώχευσης αυτών των εταιρειών.

Για αυτό εμείς στο ΜέΡΑ25 ζητάμε την κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση όλων των υποδομών κοινής ωφέλειας.

Το βλέπουμε παντού, όπως στο Βερολίνο με το νερό, με τα σπίτια, το πιο σημαντικό κομμάτι των γερμανικών εκλογών που μέσα από ένα δημοψήφισμα εθνικοποίησε 3.000 σπίτια στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Κλείσιμο

Αν καταφέρουμε να εμβολιαστούν περισσότεροι, ναι η πανδημία θα νικηθεί.

Ναι, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, σωτήρια και δημόσιο αγαθό για τον κόσμο μας εκεί έξω.

Το πρόβλημα είναι ότι μια αναποτελεσματική κυβέρνηση που επιστρατεύει τον αυταρχισμό ώστε να εξυπηρετεί την ολιγαρχία κατακρεουργώντας τα δημόσια αγαθά δεν πείθει εκείνους και εκείνες που πρέπει να πειστούν.

Κι έτσι η κοινωνία μας ταλανίζεται ακόμα από μια πανδημία που θα μπορούσε να έχει εκλείψει.

Έτσι εκτοξεύονται οι λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη.

Έτσι ξανά-εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού στη Σταυρούπολη κι αλλού.

Γι’ αυτό καλώ την Κυβέρνηση να με διαψεύσει στην πράξη:

Κάντε μια κίνηση τώρα.

Αφήστε τον αυταρχισμό σας στην άκρη και, τουλάχιστον, στα ζητήματα της πανδημίας αγκαλιάστε την Προοδευτική-Ανθρώπινη Στρατηγική.

Φοβάμαι ότι δεν θα το κάνετε, ότι δεν είναι στη φύση σας ο αυταρχισμός.

Στο χέρι σας όμως είναι, να με διαψεύσετε!

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ