Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνεχίζουν τα ύποπτα παιχνίδια οι Βρετανοί στην Κύπρο

Την συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Στίβεν Λίλι στην Καθημερινή σχολιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος. Ο Βρετανός αρμοστής δήλωσε εκτός των άλλων : Δεν υποστηρίζουμε μια λύση δύο κρατών, αν αυτό εννοείτε. Δεν υπάρχει υποστήριξη προς αυτό το μοντέλο ούτε από τους Ελληνοκύπριους ούτε από τη διεθνή κοινότητα. Συζητούμε για μια σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η οποία δεν νομίζω να είναι αμφιλεγόμενη, αφού πρόκειται για ιδέα που κατέθεσε ο ίδιος ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αξίζει περαιτέρω συζήτησης, διότι θα επέτρεπε στις δύο κοινότητες έναν υψηλό βαθμό αυτονομίας σε σχέση με την καθημερινότητά τους, και θα διατηρούσε την Κύπρο ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο, κυρίαρχο κράτος. Στο μυαλό μου, αυτό ισορροπεί κατάλληλα μεταξύ της ελληνοκυπριακής ανάγκης για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε το 1960, και της επιθυμίας των Τουρκοκυπρίων να έχουν έλεγχο στα πλείστα εσωτερικά τους θέματα.

Ο καλός δημοσιογράφος τονίζει ότι επί της ουσίας πρόκειται για μια λύση δύο κρατών στο εσωτερικό της Κύπρου με μια εκπροσώπηση απέναντι στην διεθνή κοινότητα. Επίσης αν ακολουθηθούν τα σχέδια των Βρετανών οδεύουμε σε σύσταση ενός κράτους από την αρχή με διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακούστε παρακάτω την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Πηγή: Ράδιο Πρώτο (Πρώτη εκπομπή στο Ράδιο πρώτο της Κύπρου)

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
19ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ