Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Μπαίνει τάξη στις “επιχειρήσεις διάσωσης” των ΜΚΟ

Στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με το οποίο μεταξύ άλλων αναμορφώνονται και αυστηροποιούνται οι διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών, ενώ παράλληλα μπαίνει για πρώτη φορά τάξη στις «επιχειρήσεις διάσωσης» των ΜΚΟ.

Βασικός πυλώνας του νομοσχεδίου είναι η αποσαφήνιση και η αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών με σκοπό την απομάκρυνση από τη χώρα όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Όσον αφορά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με το άρθρο 40 ορίζονται αυστηρές προϋποθέσεις για την δραστηριοποίησή τους στους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα επέμβασης των ΜΚΟ εφόσον:

α) είναι εγγεγραμμένες, συμπεριλαμβανομένων των μελών τους, στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ»

β) ενεργούν υπό τις εντολές και τις οδηγίες των λιμενικών αρχών

γ) δραστηριοποιούνται σε περισταστικό παράτυπης εισόδου προσώπων μέσω θαλάσσης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι αδύνατη η δράση του λιμενικού και προηγουμένως έχει γίνει ενημέρωση και έχει χορηγηθεί έγκριση

Αναλυτικά το άρθρο:

Οι παραβάτες, όπως αναφέρεται στο ν/σ, θα διώκονται ποινικά (ποινές φυλάκισης έως 3 έτη) και θα επιβάλλονται σε αυτούς πρόστιμα.

Αντίθετοι με τις νέες ρυθμίσεις που βάζουν σε τάξη τη δράση των ΜΚΟ, δηλώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Ψυχογιό να αναφέρει από το βήμα της βουλής, «θέλουμε οργανώσεις σαν και αυτήν του Ιάσονα Αποστολόπουλου».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την ομιλία του στην επιτροπή της βουλής ανέφερε ότι «έχουμε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», συμπληρώνοντας, «γιατί ο λαθροδιακινητής να έχει δικαίωμα να βάλει βάρκα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να κάτσει στη μέση γραμμή να περιμένει τον πελάτη του».


ΠΗΓΗ: omadaalithias.gr/ellada/mpainei-taxi-stis-epiheiriseis-diasosis-ton-mko

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ