Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Καίει και την αγροτική παραγωγή ο καύσωνας: Τεράστιες οι ζημιές

«Καίει» και την αγροτική παραγωγή ο μεγάλης έντασης και διάρκειας καύσωνας. Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται ήδη στα σταφύλια, τόσο τα οινοποιήσιμα όσο και τα επιτραπέζια, που πλήττονται από τις υψηλές θερμοκρασίες λίγες ημέρες πριν αρχίσει η συγκομιδή τους. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Ζημίες καταγράφονται και σε άλλα προϊόντα που είναι αυτήν την εποχή στο χωράφι, όπως τα καρπούζια και τα πεπόνια, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η καλλιέργεια φασολιού στη Δυτική Μακεδονία.

Οι ζημιές αυτές έρχονται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη χρονιά λόγω του πενταπλού παγετού την περασμένη Άνοιξη, το αποτύπωμα του οποίου στην παραγωγή φρούτων τώρα αρχίζει να φαίνεται πλήρως.

Την επόμενη εβδομάδα – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – πρόκειται να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ οι προκαταβολές σε παραγωγούς για τις ζημιές από τον παγετό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό αναμένεται να κυμανθεί στην περιοχή των 40 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί εντός 48ωρου από την ώρα που θα πιστωθεί ο λογαριασμός του ΕΛΓΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας από το Γενικό Λογιστήριο.

Οι αποζημιώσεις, με βάση την απόφαση που έλαβε το ΔΣ του ΕΛΓΑ, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Για τους παραγωγούς με ποσοστό ζημιάς 80% κατά μέσο όρο, η αποζημίωση ανά στρέμμα έχει καθοριστεί στα 180 ευρώ για το βιομηχανικό βερίκοκο, 300 ευρώ για το επιτραπέζιο βερίκοκο, 230 ευρώ για το δαμάσκηνο, 420 ευρώ για τα κεράσια (πλην Πέλλας και Ημαθίας), 180 ευρώ για το βιομηχανικό και το επιτραπέζιο ροδάκινο και 240 ευρώ για τα νεκταρίνια.
  • Για τους παραγωγούς με ποσοστό ζημίας 65% κατά μέσο όρο, στα 135 ευρώ ανά στρέμμα για το βιομηχανικό βερίκοκο, 230 ευρώ για το επιτραπέζιο βερίκοκο, 170 ευρώ το στρέμμα για το δαμάσκηνο, 135 ευρώ για το βιομηχανικό και το επιτραπέζιο ροδάκινο και 175 ευρώ για τα νεκταρίνια.

Με ζημιές φέτος 360.000 αγροτεμάχια από 220.000 κατά μέσο όρο την τελευταία 10ετία

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται ιδιαίτερα αισθητές φέτος και στην ελληνική γεωργία καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν υποβληθεί 98.000 δηλώσεις ζημίες με 360.000 αγροτεμάχια για εκτίμηση από τους γεωπόνους του οργανισμού. Ο αντίστοιχος αριθμός δηλωθέντων με ζημίες αγροτεμαχίων δεν υπερέβαινε σε ετήσια βάση τις 220.000 κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.

Φέτος μόνο για τον παγετό υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ πάνω από 68.000 δηλώσεις ζημιάς και δηλώθηκαν ως ζημιωθέντα πάνω από 225.000 αγροτεμάχια, έκτασης 1,3 εκατ. στρεμμάτων.

Ενίσχυση 155 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό

Λόγω ακριβώς του ύψους των ζημιών έχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 155 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτό το ποσό προέρχονται, άλλωστε, τα 40 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες. Για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ έχει εξασφαλιστεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς τα 155 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε μέρος των χρημάτων που όφειλε να καταβάλλει κάθε χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός στον ΕΛΓΑ από το 2011 και μετά αλλά ουδέποτε το έπραξε μέχρι πέρυσι.

 Γιώργος Μακρής  – www.powergame.gr

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
19ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ