Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

KKE: Τι συμβαίνει με τις ιατρικές βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας

Επανερχόμαστε στην Ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 5805/09.04.2021, που αφορά στις Ιατρικές Βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων, η οποία παραμένει αναπάντητη από το Υπουργείο Υγείας, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Οι Ιατρικές Βιβλιοθήκες των Νοσοκομείων της χώρας μας αποτελούν απαραίτητο βοήθημα για την άσκηση της Ιατρικής Επιστήμης, διότι η τελευταία προοδεύει και αναβαθμίζεται διαρκώς καθιστώντας αναγκαία και την βιβλιογραφική ενημέρωση των λειτουργών της -Ιατρών και Νοσηλευτών.

Τα κύρια καθήκοντα των Βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται σε Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες είναι:

 
Ο σχεδιασμός, οργάνωση και λειτουργία της βιβλιοθήκης.

 
Εξυπηρέτηση των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών της βιβλιοθήκης από έγκυρες ιατρικές πηγές πληροφόρησης: αναζήτηση και ανάκτηση βιβλιογραφίας, επιστημονικών άρθρων, βιβλίων, επιστημονικών εργασιών.

 
Ανάπτυξη και διαχείριση έντυπης και ηλεκτρονικής συλλογής: συνδρομές επιστημονικών περιοδικών, βάσεις δεδομένων, βιβλίων.

 
Δημιουργία και διαχείριση ηλεκτρονικού καταλόγου της συλλογής καθώς και δημιουργία μεταδεδομένων σύμφωνα με βιβλιοθηκονομικά πρότυπα.

 
Δημιουργία, εμπλουτισμός ψηφιακού αποθετηρίου ανοικτής πρόσβασης με την απαραίτητη συνεργασία των αρμοδίων οργάνων, ώστε να συλλέγεται, να προβάλλεται και να ανακτάται η πνευματική παραγωγή και ιστορία του ιδρύματος με ταυτόχρονη ψηφιοποίηση υλικού.

 
Συμμετοχή του/της Βιβλιοθηκονόμου στις Επιτροπές Εκπαίδευσης και ενεργή εμπλοκή του/της στην χάραξη πολιτικών εκπαίδευσης του νοσηλευτικού ιδρύματος σύμφωνα και με τα διεθνή πρότυπα.

 
Εκπαίδευση των χρηστών της βιβλιοθήκης σε θέματα πληροφοριακής παιδείας: αναζήτηση και ανάκτηση επιστημονικής πληροφορίας, σύνταξη βιβλιογραφίας, χρήση προγραμμάτων διαχείρισης βιβλιογραφικών παραπομπών, υποβολή εργασιών σε αποθετήρια

 
Υπηρεσίες επιλεκτικής διάδοσης επιστημονικών πληροφοριών και συνεδρίων.

 
Συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες γενικά, και ειδικότερα μέσω υπηρεσιών διαδανεισμού για την παραγγελία άρθρων και αναζήτησης βιβλιογραφίας.

Η λειτουργία των Νοσοκομειακών βιβλιοθηκών, το τελευταίο έτος, έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στη διαχείριση των κλινικών και όχι μόνο, περιπτώσεων covid.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τον εξειδικευμένο-επιστημονικό ρόλο των Νοσοκομειακών Βιβλιοθηκονόμων. Την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας λειτουργούσαν 35 – 40 Νοσοκομειακές βιβλιοθήκες, σήμερα λειτουργούν 25 βιβλιοθήκες (υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας εκτός από δύο που υπάγονται στο Υπ. Παιδείας και Υπ. Άμυνας), στις οποίες υπηρετούν περίπου 30 πτυχιούχοι βιβλιοθηκονόμοι.

Παρόλα αυτά όμως, οι Νοσοκομειακές βιβλιοθήκες δεν υφίστανται ως ξεχωριστά τμήματα στα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, λειτουργούν κάτω από την εποπτεία της Διεύθυνσης της Διοικητικής Υπηρεσίας. Μόνο δύο, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και η Βιβλιοθήκη του Γενικού Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας έχουν, ορθώς, υπαχθεί στη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας των αντίστοιχων Νοσοκομείων. Τα γεγονός αυτό, που συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει ένα πλαίσιο λειτουργίας τους, δημιουργεί δυσλειτουργίες όπως φαινόμενα ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων διοικητικού χαρακτήρα στους υπηρετούντες Βιβλιοθηκονόμους, αλλά και τη μη δυνατότητα ύπαρξης προϊστάμενου πτυχιούχου βιβλιοθηκονόμου. Να σημειωθεί ότι σωστά, άλλες ειδικότητες, όπως Διαιτολόγοι, Φαρμακοποιοί, Κοινωνικοί λειτουργοί, που ανήκουν στη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας των Νοσοκομείων και λειτουργούν ως Αυτόνομα Τμήματα, έχουν δικό τους Προϊστάμενο απόφοιτο Διαιτολογίας, Φαρμακολογίας, Κοινωνικών Λειτουργών κ.ο.κ.,

Επιπλέον των παραπάνω, αποτελεί σύγχρονη ανάγκη και ακόμα πιο επιβεβλημένη σήμερα που διανύουμε μια πανδημία, η θεσμοθέτηση και χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Υγείας, ενός δικτύου Νοσοκομειακών βιβλιοθηκών. Ένα τέτοιο δίκτυο θα προσφέρει οριζόντια δικτύωση στους πυλώνες υγείας, με αποτέλεσμα και ο πιο απομακρυσμένος να μπορεί να έχει πρόσβαση σε επιστημονικές και συνεχώς ανανεούμενες πληροφορίες και να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

• Να ενταχθούν όλες οι Νοσοκομειακές Βιβλιοθήκες, στα επικαιροποιημένα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, ως Αυτοτελή Τμήματα, με Προϊστάμενο ΠΕ ή ΤΕ Βιβλιοθηκονόμο, και άμεση υπαγωγή τους στη Διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας εκάστου Νοσοκομείου, κατά το παράδειγμα των Τμημάτων Διαιτολογίας, Φαρμακολογίας, Κοινωνικών λειτουργών κ.ο.κ.;

• Να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό Νοσοκομειακές βιβλιοθήκες, ώστε να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και όσων τις επισκέπτονται.

• Να δημιουργηθεί μια Εθνική Επιστημονική Βιβλιοθήκη, η οποία θα δώσει και τη δυνατότητα παροχής επεξεργασμένων και εκλαϊκευμένων πηγών και άρθρων, σε ασθενείς, συγγενείς τους, γενικά στον πληθυσμό.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ