Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Σ. Φάμελλος: ​Η ΝΔ υποβαθμίζει και υποτιμά την αυτοδιοίκηση και τον κοινοτισμό

Ομιλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ τυ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επί του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣ για το νέο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Αυτό το νομοσχέδιο αναδεικνύει την πραγματική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας γιατί υποτιμά τη δημοκρατία, την αυτοδιοίκηση και τον κοινοτισμό. Στήνετε πρακτικά έναν μηχανισμό αναπαραγωγής εξουσίας με ένα εκλογικό σύστημα που είναι ιδανικό για την επώαση γαλάζιων παιδιών. Μας πάτε πολύ πίσω από τον ευρωπαϊκό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Καταργείτε την απλή αναλογική και τη βασική αρχή της αυτοδιοίκησης ότι το αιρετό όργανο, το Συμβούλιο είναι το κεντρικό πολιτικό όργανο που εκλέγουν οι πολίτες. Δηλώνεται ξεκάθαρα ότι «δεν σας ενδιαφέρουν τα κοινοτικά συμβούλια και δεν σας εδιαφέρει ούτε καν η αντιπροσωπευτικότητα στα δημοτικά συμβούλια, αλλά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να έχετε ένα δήμαρχο να παίρνει αποφάσεις, ακόμα και αν δεν εκπροσωπεί το αποτέλεσμα των εκλογών».

Άρα καταργείτε το αυτοδιοίκητο. Αυτό είναι το αυτοδιοίκητο στην Ευρώπη. Τα δημοτικά συμβούλια είναι η αυτοδιοίκηση, η συμμετοχή των πολιτών. Και λέτε «εγώ θέλω ένα μονοπρόσωπο όργανο να παίρνει τις αποφάσεις, ασχέτως αν εκπροσωπεί την πλειοψηφία της κοινωνίας». Αυτό όμως δε λέγεται δημοκρατία.

Δεν απαντάτε όμως ούτε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την αυτοδιοίκηση.

Δεν έχετε καμία πρόταση οργάνωσης για τις αρμοδιότητες στο σύγχρονο κράτος, κανένα μοντέλο αυτοδιοίκησης και λειτουργιών της περιφέρειας, καμία πολιτική πρόταση, κανένα όραμα.

Δεν έχετε καμία πρωτοβουλία στελέχωσης των Δήμων. Αντί να κάνετε προσλήψεις καθώς η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από προσωπικό, μετά από την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας που οργάνωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βάζετε συμβασιούχους, κατ’ εξαίρεση λόγω πανδημίας, και κάνετε αναπλήρωση των δήμων από εταιρείες και εξωδημοτικά πρόσωπα, με παραχώρηση υπογραφής και σφραγίδας και των τεχνικών εταιρειών, δημιουργείτε «παραμάγαζα» για να κάνουν τεχνικές μελέτες και δημοπρατήσεις ενώ αφυδατώνετε ταυτόχρονα τις υπηρεσίες των Δήμων.

Δεν κάνετε τίποτα και για τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η αυτοδιοίκηση; Καμία ενίσχυση από τον προϋπολογισμό, μείωση πρακτικά των πόρων της αυτοδιοίκησης λόγω πανδημίας γιατί έβαλαν οι δήμοι το χέρι στην τσέπη που δεν αναπληρώσατε, αλλά ταυτόχρονα κάνετε κομματική εκμετάλλευση των χρηματοδοτήσεων και εξυπηρετήσεις μέσω του προγράμματος Αντ. Τρίτσης.

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ