Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

ΚΚΕ: Εμβόλια και φάρμακα δικαίωμα κι όχι εμπόρευμα

Δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ – Συζήτηση για την άρση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για φάρμακα-εμβόλια ενάντια στην COVID-19

Την υποταγή της παραγωγής φαρμάκων και εμβολίων στα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς και όχι των λαϊκών αναγκών ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για «τις επιπτώσεις της άρσης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τα εμβόλια, φάρμακα και ιατροτεχνολογικό υλικό για τον COVID-19» στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε ότι τα εμβόλια και τα φάρμακα είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, επομένως απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας χωρίς αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Στην ΕΕ, τα καταγεγραμμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 31 εκατομμύρια. Οι θάνατοι τις 700 χιλιάδες. Οι ευθύνες της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι μεγάλες.
Οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμών, το άνοιγμα της “καπιταλιστικής οικονομίας” με τα πρωτόκολλα “λάστιχο” των ομίλων, χωρίς ουσιαστικά προληπτικά μέτρα και με σχεδόν διαλυμένα τα δημόσια συστήματα υγείας διαιωνίζουν τους κινδύνους για τους λαούς, απομακρύνουν την επίτευξη της έγκαιρης ανοσίας.
Τα εμβόλια και τα φάρμακα, που είναι επιτεύγματα της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας, μετατρέπονται σε χρυσοφόρα εμπορεύματα στα χέρια των μεγάλων επιχειρήσεων. Γίνονται αντικείμενα εμπορικών πολέμων και αντιπαραθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών και καπιταλιστικών κρατών για τον έλεγχο της “ανταγωνιστικής αγοράς”, που η ΕΕ έσπευσε να πριμοδοτήσει, υπογράφοντας συμβάσεις και κρατώντας τους όρους τους κρυφούς. Την ώρα που χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ παρακρατούν εκατομμύρια εμβόλια, μόλις το 0.2% έχει εμβολιαστεί στις “φτωχές χώρες”.
Για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των λαών, απαιτείται τα εμβόλια και τα φάρμακα να μην είναι εμπορεύματα, αλλά δικαίωμα, απαιτείται η πλήρης κατάργηση της πατέντας χωρίς αποζημίωση των φαρμακοβιομηχάνων. Απαιτείται κρατική κοινωνικοποιημένη βιομηχανία φαρμάκου, διεθνής συνεργασία για την προαγωγή της έρευνας και την παραγωγή, χωρίς τους φραγμούς που θέτει η καπιταλιστική κερδοφορία στην αξιοποίηση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων.»

Σχετικά άρθρα

1,558ΥποστηρικτέςΚάντε Like
18ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ